Dzięki odpowiednio zaprogramowanej ekspozycji tkanki tłuszczowej na zimno, następuje selektywne jej uszkodzenie przy jednoczesnym uniknięciu uszkodzenia leżącej powyżej skóry właściwej i warstwy naskórka. Po zakończeniu procesu chłodzenia, martwe adipocyty są uwalniane do układu limfatycznego, a następnie metabolizowane i wydalane w naturalnym procesie fizjologicznym.
CoolTech jest technologią umożliwiającą precyzyjne i kontrolowane chłodzenie, nie powodującą skutków ubocznych. W trakcie procedury, temperatura zabiegowa jest stała i wynosi -80C. Precyzyjnie określony czas chłodzenia zapewnia skuteczność zabiegu, bez ryzyka uszkodzenia innych tkanek.
Podczas zabiegu aplikator nie tylko chłodzi, ale również zasysa skórę tymczasowo redukując przepływ krwi. Zwiększa to selektywność i efektywność chłodzenia na wybranym obszarze.
Zabieg jest bezbolesny.W trakcie jednej sesji można wykonać zabieg maksymalnie na trzech różnych obszarach np. brzuchu i udach. Można go wykonywać równocześnie na dwóch obszarach (dwie głowice pracują równolegle).
Czas zabiegu na danym obszarze to 60 minut.
Zabieg na tym samym obszarze można powtórzyć co 6 tygodni. Na różnych obszarach co 15 dni.
Na tym samym obszarze można wykonać maksymalnie 3 zabiegi.